uitvallen -> hoe hiermee om te gaan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Hallo,

 

Noa is een Labrador teefje van net 2 jaar. Ik heb haar sinds pup af aan. Altijd veel gedaan aan sociallisatie, cursus, met andere honden laten spelen (rennen vooral) En meestal gaat het heel goed met andere honden. Bij sommige honden ligt ze al op haar rug als ze nog een meter van haar vandaan zijn, heeft ze een hele onderdanige houding.

Alleen naar sommige honden kan ze uitvallen. Dit is niet bijten, maar er bovenop springen en vooral heel veel herrie maken. Wat natuurlijk wel heel erg overkomt en gewoon niet hoort.

 

Ik heb zelf het gevoel dat zij dit vooral doet bij drukke/onzekere honden. Als een soort correctie?? Wanneer we een hond in het bos tegenkomen, en deze benaderd haar rustig is er niks aan de hand. Dan word er gespeeld. Kom je een hond tegen die erg druk is en haar bijna bovenin de nek springt, dan kan ze erop reageren. Vaak zie ik dan eerst dat ze een hele lage staart heeft en veel spanning in haar lijf heeft. Soms gepaard met borstelen. Soms reageert ze meteen, vaak kan ik wel gewoon doorlopen, gaat het goed. Blijf je staan om te praten, dan word er een soort spanning opgebouwd en kan het escalleren.

 

Wanneer ik in het bos ben, ik kom een groep honden tegen. Het is allemaal goed en er word leuk gespeeld, blijf ik wel eens staan. Soms zijn er dan mensen bij die er iets minder bewust mee omgaan en die gaan dan een stok/balletje gooien. Ik hou dan mijn hart vast. Je merkt dat er dan vaak een soort spanning opgebouwd word, en je raad het al dan kan het escalleren.

 

We gaan al sinds dat ze 12 weken is naar cursus met haar. Vanaf dat begin zitten we in dezelfde groep als 2 andere honden (golden retriever en een Labrador/mechelse herder) Dit is echt een heel Hecht groepje, gaat altijd goed. We spreken ook geregeld naast de cursus af om samen te gaan wandelen. Heel leuk, je merkt dat het echt een eigen roedel is.

Gisteren na het wandelen bleven we bij het baasje van de Labrador/mechelse herder eten. De honden waren onderling wel steeds met elkaar bezig, maar het ging goed. Tot ik op een gegeven moment zag dat Noa de Labrador/mechelse herder waarschuwde, ze trok haar lip een aantal keer op. En je raad het al, ze viel uit naar de hond.

We hebben ze uit elkaar gehaald, en even apart tot rust laten komen. De Labrador/mechelse herder was compleet van slag en lag bijna te bibberen op zijn plek. Noa is een aantal keer naar hem toe gelopen, om zijn bek te likken. Later hebben we ze nog even los buiten laten rennen en spelen, meteen was het goed en als vanouds.

 

Nu ben ik echt zo verdrietig hierom. Ik doe zo hard mijn best, we gaan 2x per week naar cursus ( 1x gehoorzaamheid en 1x balans en coordinatie), we lopen elke dag in het bos zodat ze lekker energie kwijt kan. Heb echt veel moeite in socialisatie gestopt en toch gebeurd dit.

Ik heb echt het gevoel dat ik een slecht baasje voor Noa ben, en het helemaal verkeerd doe :-( Wat doe ik fout? Heeft iemand tips?

 

Ik hoop dat het verhaal zo een beetje duidelijk is.

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Ik zit er trouwens aan te denken er een gedragstherapeut bij te halen. Maar ik weet niet zo goed wie, zie door de bomen het bos niet meer. Er zijn er echt veel! Dus als iemand daar een advies over heeft, heel graag!

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Volgens mij doe je het heel goed, hoor.

En is Noa een heel normale hond waar niks mis mee is.

Het enige wat je kan doen is als je merkt dat er een situatie is waarin ze kan uitvallen, haar er meteen uithalen.

 

Ook is het logisch dat ze niet met alle vreemde honden evengoed overweg kan, dat heeft elke hond.

Hier houdt Freggle ook niet van drukke honden die om hem heen springen, dan gaat hij ook van zich af snauwen.

honden page profiel AnnelinnAnnelinn

honden foto van Annelinn

Je bent er goed bewust van en dan ben je gewoon een super goedde baas hoor! Zat mensen die dit allemaal niet zien aan hun eigen hond.

Een gedragsdeskundige kan nooit geen kwaad. Ik heb het met DJ ook gedaan (voor het niet alleen kunnen zijn) en toen kwam ik er achter dat ik veel al goed deed maar sommige dingen beter net iets anders kan doen. Ook heb je dan altijd iemand waarmee je kan evalueren hoe het gaat. Zoek iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Of vraag bij mensen die je kent of zij ervaring hebben met iemand.

Ik hoop dat je je snel minder slecht gaat voelen, want dat voelt je hond natuurlijk ook aan. Ik weet zeker dat het goed gaat komen!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Volgens mij ben je juist een heel goed baasje. Ik ben het met je eens dat het vaak teveel spanning is als baasjes naar een groep "spelende" honden staat te kijken. Voor sommige honden is dat gewoon te veel.

 

De situatie bij jullie thuis was misschien ook wel gewoon te veel voor haar, misschien de volgende keer de honden niet meer eenmaal thuis hun gang laten gaan maar rustig ieder op een eigen plekje bijkomen van de wandeling en het spelen en rennen.

 

Ik zie eigenlijk niets verontrustends en je hebt er ook een goede kijk op. Wat ik zou doen is situaties als druk spelen met vreemde honden niet of heel gedoseerd toe staan. En haar ook te leren dat bij het zien van andere honden dat er eerst naar jou toegegaan wordt en jij de situatie inschat en haar dan pas wel of geen toestemming geeft om te gaan spelen. En dit niet te lang door laten gaan. Een gt je verhaal laten lezen en vragen wat hij of zij ervan vindt kan natuurlijk altijd en geen kwaad (mits het een goede gt is natuurlijk)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als ik het zo lees is je hond geen "held". Als ze daar dan ook nog moe bij is, is het niet heel gek (wel vervelend) dat het escaleert met haar vriendje. Volgende keer wat verplichte rust inlassen. Dat kan je aanleren door bv relax on a mat te oefenen. Relax on a mat

Verder is het inderdaad een idee om iemand in te schakelen, en dan vooral ook iemand die jou leert je hond goed te lezen. Naast de gedragsmodificatie zelf. 

Ik zit zelf aan BAT te denken, ook omdat je daar echt je hond moet lezen. Uitleg BAT 

 

honden page profiel falcofalco

volgens mij doe je het prima en is een gedragstherapeut niet nodig. Wat ik je wil aanraden is ga eens mee met sociale wandelingen, die zijn vaak onder begeleiding van een gedragstherapeut en die geeft dan uitleg over wat je ziet aan lichaamstaal bij de honden.

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Misschien dat ik het verkeerd lees, maar ik zie een hond die een correctie geeft. Laat me met rust, ik heb geen zin in jou. Die dus probeert om aan te geven dat ze niet wil spelen. Hoe doen de andere honden dan? Laten ze haar met rust na een correctie of gaan ze verder? Hoe doet jou hond als de andere hond haar met rust laat?

Gruul doet dat ook heel snel, als er een hond aandacht bij hem vraagt waar hij niet op zit te wachten, dan blaft hij ze ook weg. Hij kan dan prima met ze samen lopen, zo lang ze hem maar niet uitdagen tot spel of iets derg. Sommige honden vind hij heel leuk om mee te spelen, maar sommige ook niet. En ik vind dat hij dat best mag laten weten aan de hond.

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Dank jullie wel voor de lieve reacties!

Ik heb even naar dat BAT gekeken en het komt heel herkenbaar over. Noa kan ook heel heftig reageren op honden als ze aan de riem loopt (ookal lopen ze 20 meter verderop) Ik merk dat ze dit vooral doet wanneer honden haar tegemoet komen, ook als dat aan de overkant van de straat is. Ik ben afgelopen week eens bewust achter een baasje met hond aan gelopen, op veilige afstand. Zo gauw ze beide dezelfde kant uit liepen, die andere hond dus voor haar, was het weg en kon ik gewoon haar aandacht krijgen. Dus het is geen gek idee om naar een lezing te gaan.

Eline: wanneer Noa een "correctie" heeft gegeven is het wisselend hoe de honden reageren. Sommige blijven doorgaan, dan jaagt ze ze weer weg. Andere nemen afstand, en dan is het goed. Wel merk ik dat ze dan nog steeds heel nerveus is. Blijf ik rustig en lopen we door, ontspant zij ook.

Dobry en Wendy: dat verplicht rust is een hele goede. Duidelijke regels maken; buiten mogen jullie spelen en binnen is het rustig.

Eerst had ik het idee dat het een soort van mij beschermen/claimen was. Ik merkte dat ze heel erg om mij heen liep, kwamen honden in mijn buurt dan werden ze weg gejaagd. Wilde ik een andere hond aaien, kwam ze er tussen staan. Ze werd er echt heel nerveus van. Toen heb ik bewust wat afstand genomen. Noa niet meer op de bank (eerst mocht ze bij mij op de bank, kwam dan vaak helemaal tegen mij aanliggen/leunen) Aaien/aandacht alleen als ze rustig is en ik haar bij mij roep of naar haar toe ga. Dit heeft het wel iets verbeterd. Ik ben heel bang dat ze op mijn onzekerheid ofzo reageert, dat zij het idee heeft dat ze moet beschermen? Maar zelf ook onzeker is.

Misschien is zo'n sociale wandeling een goed idee. Dan kan een gt meekijken op een "hoog stress" moment met veel honden bij elkaar.Zou fijn zijn als iemand met je meekijkt, want misschien lees ik haar helemaal fout en speelt er toch iets anders?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik doe dat soms met Jenna ook: bewust op afstand achter een andere hond met baasje lopen, zodat ze toch went aan dat er andere honden lopen, en het niet bedreigend voor haar is, als op elkaar toe lopen. Dat is nog teveel voor haar. Sociale wandelingen zou ik ook een goed idee vinden, alleen heb je hier zoiets niet.

 

Misschien een tijdje geen andere honden aaien met haar in de buurt totdat jij en zij wat zekerder van elkaar zijn? Zelf zou ik het juist fijn vinden als Jenna lekker tegen me aan op de bank kwam liggen, ik zou dat als een teken zien van steun en vertrouwen zoeken, ik ben al heel vereerd als Jenna onder mijn stoel komt liggen, dat doet ze nu pas nu ze al bijna een jaar bij me is, en ik ben er dolbliij mee. Een teken dat ze graag bij me is en me blijkbaar vertrouwd, Zo zie ik het.

 En als ze soms aandacht vraag door druk doen, zou ik wel het gedrag negeren maar niet de hond zelf omdat ze blijkbaar aandacht nodig heeft, en haar uit haar drukke modus halen door haar bijv. een opdrachtje of spelletje te laten doen. Of als dat niet helpt dat je haar rustig naar haar eigen plekje brengt waar ze bij mag komen van alle drukte.

 

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Je doet het helemaal goed.. maar.. ik mis.. dat gaf je zelf al aan.. het sociale wandelen met stabiele honden.

Zoek in de buurt een groepje of een clubje met stabiele honden, dan neemt jouw hond op een gegeven moment het gedrag over en weet wat hij moet doen in bepaalde situaties en accepteert hij het gedrag van jou naar andere honden beter zonder "jaloers  "te worden.

succes

honden page profiel MartheMarthe

honden foto van Marthe

Ja een wandeling met stabiele honden lijkt mij echt een goede stap! Ik merk nu al aan haar dat ze echt veel heeft aan de oudere hond van mijn ouders. Hier wandel ik vaak mee. Wanneer Noa niet goed weet wat te doen, zie je haar naar de oudere hond kijken. Het enige probleem is dat die hond ook onzeker is naar andere honden toe, dus voor een sociale wandeling zou ik dan echt een stabiele groep honden willen. Kyra (de hond van mijn ouders) is een paar maanden geleden aangevallen door een herder. Noa stond op 100 meter er vanaf, zag het gebeuren en is er toen tussen gesprongen en heeft die herder echt weg gejaagd. Hierna is het gedrag naar andere honden toe wel verergerd. Waaroe vind je die stabiele honden? Het valt mij echt op, als ik zo om mij heen kijk, dat er maar weinig honden echt stabile/rustig zijn.

Volgende forumvraag: Extreem angstig om niks??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^